GESCHIEDENIS

 

HISTORIEK THEATER HOUTEKOP

 

1967-2005

 

In 1967 richtte Jos Duchateau Theater Houtekop op. Er werd gekozen voor marionetten met draadjes en een stang aan het hoofd. Sinds 1968 werden in heel Vlaanderen onafgebroken voorstellingen voor kinderen en later ook senioren gegeven. Aanvankelijk speelde het gezelschap bewerkingen van klassieke sprookjes. De gelaarsde kat werd het eerste stuk. De bewerking van Reynaert de Vos werd zelfs bijgewoond door Gerard Walschap, de schrijver het oorspronkelijke luisterspel. Tussen 1975 en 1981 ging Houtekop drie keer de dialecttoer op met opvoeringen voor volwassenen, zoals Amai m’ statskroef.

 

In 1981 stopte de helft van de groep ermee. Jos Duchateau verruimde het gezelschap en deed geleidelijk aan een beroep op gespecialiseerde medewerkers: André Philippaerts (schrijver en regisseur), Hilaire Radoes (decors), Marc Hauquier (poppen) en Mady Vanbergen (kostumering). Acteurs van diverse toneelverenigingen spraken de dialogen in.

 

Originele creaties zoals Circus tussen de sterren, Heksenkuren en Konijntje Snif (voorstellingen op kleutermaat) en bewerkingen van populaire Jommeke-strips van Jef Nijs (vijf producties) waren de volgende stappen in de vernieuwing. Met Urbanus en striptekenaar Willy Lindhout werd ook twee jaar samengewerkt.

 

De laatste jaren ging Houtekop meer de richting uit van educatief poppentheater: Breughel in Luilekkerland, De zoon van Ambiorix en Raya. Er werden ook voorstellingen op bestelling geproduceerd: Het geheim van Guvelingen en De Expositie van 1907.

 

De bekende Mozartopera De Toverfluit werd bewerkt tot een uniek poppenspel in twee versies: voor kinderen en volwassenen.

 

2005-2015

 

Gunter Reniers werd de nieuwe bezieler van Theater Houtekop. Hij wist een jong team van enthousiaste medewerkers aan te trekken. Er kwamen nieuwe voorstellingen voor kleuters zoals Beertje Boris en educatieve stukken zoals Farao en Co en Hoffelijke Hendrik (dit laatste stuk weer op bestelling). Voor rusthuizen stonden Olé José en Huize Edelweiß op het programma. Ook De Toverfluit kreeg een versie voor senioren.

 

Sinds 2015 is Daniël Vanroy de nieuwe voorzitter van Theater Houtekop.